Orsaker till köpberoende

Vad orsakar ett köpberoende?

Ett köpberoende har sällan med sakerna man köper att göra, utan med känslan som det ger. De allra flesta människor känner oftast glädje eller njutning när man får byta ut något av det gamla till helt nytt, köpa nya kläder inför festen eller renovera hemmet. Känslan är en typ av eufori och orsakas av att endorfiner och dopaminer frigörs från hjärnan och över tid kan dessa känslor vara beroendeframkallande, inte helt olikt ett spelberoende eller liknande.

Ett annat underliggande problem kan vara att kroppen och hjärnan försöker motverka negativa tankar och dålig mental hälsa, t.ex. depression.

Undersökningar har visat att så många som 10 till 15% av befolkningen har underlag för att bli eller redan vara köpberoende, givetvis i olika grader och symptom.

Amerikanska föreningen ”Shopaholics Anonymous” har listat en rad olika typer av köpberoende när man undersökt dess medlemmar, några av dem är följande:

Man handlar när man känner sig nere eller stressad för att bli uppiggad, glad eller lugn.

Man handlar för att utåt sett upprätthålla en image av att man är framgångsrik eller har möjlighet att spendera pengar, köper oftast dyra och ’flashiga’ prylar trots att ekonomin egentligen inte tillåter det.

Man handlar objekt på REA eller andra erbjudanden trots att man inte behöver dem för att man inte kan släppa ett sådant klipp.

Man handlar massor med varor och rättfärdigar köpen genom att lämna tillbaka en stor del av dem.

Det finns givetvis fler typer av köpberoende, men dessa är någon av de vanligaste och lättaste att känna igen.

Symptom av Köpberoende

Utöver de ovan nämnda olika typerna av beroende så finns det mer specifika igenkänningstecken att hålla utkik för. Och notera också, bara för att du eller personen i din närhet vid något tillfälle i livet shoppar mycket, får lite knackig ekonomi eller köper ett par onödiga saker betyder inte detta att man lider av ett köpberoende.

I princip alla symptom för Köpberoende är emotionella, känslomässiga, vilket innebär att det är nästintill omöjligt att identifiera på utsidan av en person, utöver det finansiella (mer om det nedan).

Om du märker av någon av följande symptom själv kan det vara ett tecken på att du är eller löper risk att bli köpberoende, och bör utan tvekan söka hjälp.

Inget konsekvenstänk – Du handlar utan att egentligen ha råd och till och med prioriterar bort viktigare saker.

Problematik i relationer– Om ditt köpande har skapat problem för dig på något sätt i ditt eget liv eller mot andra människor i nära relationer

Eufori och Ångest – Om du handlar och känner en överdriven eufori eller ångest (men genomför köpen i vilket fall)

Spänning – Efter du har shoppat så känns det som att du har gjort något spännande eller förbjudet.

Skam – om du skäms eller blir generad över ditt handlande och försöker dölja det

Onödigheter –Om du ofta köper prylar, kläder eller annat du inte behöver och aldrig använder.

Inget av dessa garanterar en diagnos av köpberoende, även om du skulle känna igen ett eller flera av dessa symptom.

Bli av med ett köpberoende

Köpberoende i sig är oftast inte det direkta problemet som kan lösas genom en specifik medicin eller på annat sätt, utan oftast handlar det om ett underliggande problem som kräver en utredning. Det finns ingen specifik medicin för just ”köpberoende” men vid flera tillfällen har man kunnat lindra eller helt göra sig av med ett sådant beroende genom antidepressiv medicin eller ångestdämpande. Detta är givetvis bara renodlad information och på inget sätt rekommenderar vi dig att sätta en egen diagnos eller självmedicinera, utan hjälp finns inom hälsovården i Sverige och på nätet.

Två av tre personer som kan klassas som köpberoende lider av någon form av depression eller övergripande ångest enligt läkare på ett universitet i Iowa, USA. Depression och ångest är väldigt vanligt hos människor idag och symptom kan visa sig på flera olika sätt, där utveckling av ett köpberoende kan vara ett av dem.

För att ta reda på om du själv lider av depression eller ångest rekommenderar vi att du pratar med någon på din närmsta vårdcentral, eller läser mer om ämnet på nätet. Depression och ångest är bland de vanligaste sjukdomarna idag där man säger att över 20% av befolkningen i västvärlden lider av någon form av dem, även om alla inte har uppsökt vård eller fått behandling för det.

Ekonomisk hjälp

Ett köpberoende visar sig oftast på den ekonomiska situationen. Ständiga inköp för mer än vad ekonomin tillåter kan leda till djup skuldsättning och situationer som kan kännas nästintill omöjliga att ta sig ut ur. Oftast handlar detta om dålig kunskap eller renodlat slarv, och bara för att man har dålig ekonomi betyder inte det per automatik att man lider av en mental sjukdom eller köpberoende. På nästa sida kan du lära dig mer om hur man tar sig ur en dålig ekonomisk sits som kan ha orsakats av kompulsivt köpande, eller av andra anledningar.