Ta kontroll över köpberoende

Varför dra ner på ditt köpande?

Att vara köpberoende är naturligtvis en skala, så det kan ibland vara svårt att säga om man är köpberoende eller ej. Många får ut en kick av att köpa nya saker, men det är först när det känns som ett tvång som det börjar bli problematiskt. Om man handlar lite extra någon gång då och då kanske det inte skadar så mycket, men när det blir någonting som man gör många gånger i veckan, eller till och med varje dag, börjar vi se ett problematiskt beroende. Förutom att det inte är nyttigt att hålla på med saker som känns som tvång finns det också många andra anledningar att försöka bryta ett köpberoende.

Kostnaden

Som med många andra beroenden medför ett köpberoende oerhört höga kostnader. Även om du mest handlar på nätet och kan utnyttja otroliga rabatter och erbjudanden blir summorna mycket stora till slut. Till en början kanske det räcker med att du använder upp hela din lön inom några dagar, men om beroendet fortsätter kanske du börjar låna pengar för att ha råd med ditt beroende eller till och med utför kriminella handlingar, såsom stöld.

Påverkan på dina nära och kära

En annan anledning att försöka dra ner på ditt köpande är den påverkan det har på dina nära och kära. Om ditt köpande har blivit ett beroende styrs ditt liv till mångt och mycket av detta. Det innebär att du kanske väljer att shoppa istället för att umgås med familj och vänner, att du känner dig nedstämd och irriterad när du inte handlat på ett tag, att du på ett besatt sätt följer en auktion på nätet eller något liknande. Detta kan påverka dina relationer på ett mycket negativt sätt. Dessutom kanske det stör din familj att du hela tiden drar hem mer grejer, som tar alltmer plats hemma. Om du är äldre kanske dina barn börjar tänka på vad de ska göra med alla dina grejer när det är dags att flytta in på ett ålderdomshem eller till och med dela upp ett dödsbo efter din urna har grävts ned. På många sätt är det faktiskt ganska egoistiskt att fortsätta med ett beroende, då den beroende oftast bara tänker på sig själv och inte funderar så mycket över hur beroendet även påverkar sina nära och kära.

Hur ska jag göra?

Som tur är finns det många sätt att få hjälp på. Ditt första steg måste vara att inse att du har ett problem och när du väl gjort detta finns det olika terapeuter som specialiserat sig på beroendebehandling, supportgrupper, 12-stegsprogram och mycket annat. Vi finns här för dig om du behöver stöd och hjälp.